Zeka Oyunları ile Eğlenerek Gelişmek

Matematik Öğretmeni İrem Coşkun, 28 Aralık 2021
Zihinsel Gelişim

Her birimiz beynimizde henüz işleve başlamamış milyarlarca sinir hücresi ile dünyaya geliriz. Doğumdan itibaren bebekler ihtiyacı olan bilgileri toplamaya ve dünyayı algılamaya başlar. Böylece bu sinir hücreleri yaşamın ilk yıllarında birbirine bağlanarak çalışmaya başlar. İşte zeka böyle gelişir. Çocukların zeka gelişimini desteklemenin ön koşulu onun ihtiyaçlarına cevap vermek, ona sevgi dolu bir ortam sunabilmektir. Olmazsa olmazlardan bir diğeri ise elbette oyun oynamaktır.

Doğumdan itibaren çocukların bedensel duyumlarını farketmesi ile oyun başlar. Oyun önce yakın çevre içinde, daha sonra giderek genişleyen bir sosyal çevrede devam eder. Oyun, çocuğun çevresini araştırmasını, nesneleri tanımasını, işbirliği yapmasını, yaratıcılık ve problem çözme becerilerinin gelişmesini sağlar. Ayrıca büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, sayma, zaman, mekan gibi pek çok kavramı eşleştirme, sınıflandırma, sıralama gibi zihinsel işlemleri öğrenmesini kolaylaştırır.

Çocukların zeka gelişimini desteklemek için elbette ebeveynlerin oyun arkadaşlığı çok değerlidir. Peki, ebeveynler/bakım verenler olarak çocuğumuzun zeka gelişimini desteklemek için nasıl oyunlardan faydalanabiliriz?

Tangram

Tangram, çocukların matematik ve geometri becerilerini , analitik düşünmelerini destekler. Görsel algı ve motor becerilerinin gelişmesini sağlar.

Tangram oynarken çocuğunuzdan parçaları kullanarak bazı şekiller oluşturmasını isteyebilirsiniz. Mesela: “benim için bir ev yapabilir misin?” gibi sorular sorarak çocuğunuzun farklı şekilleri oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Tangram oyununun kuralları;

  • Hedef form oluşturulurken 7 parçada kullanılmalıdır.

  • Parçalar düz olarak kullanılmalı, dik ya da farklı kullanılmamalıdır.

  • Parçalar üst üste konularak hedef oluşturulmamalıdır.

  • Hedef oluşturulurken parçalar birbirine temas edecek şekilde yerleştirilmelidir.

İlk Kelimelerim Bil Bakalım Oyunu

Birbirinden farklı sesli kart setleri ile Tolkido MİO, çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel aktivitelerle eğlenirken öğrenmesini sağlar. Türkçe ve İngilizce seçenekleri ile İlk Kelimelerim seti, içinde yer alan Bil Bakalım Oyunu ile akıl yürütme ve problem çözme becerilerini geliştirerek zeka gelişimini destekler.

İlk Kelimelerim seti içinde yer alan bir diğer oyun olan Hafıza Oyunu çocuğunuzun dikkat, konsantrasyon ve odaklanma gibi diğer beyin fonksiyonlarını geliştirir. Ayrıca Hafıza Oyunu, eleştirel düşünce sistemi ve görsel tanıma konularında da çocuğunuzu destekler.

Hikaye Oluşturma Oyunu

En az iki kişi ile oynayabileceğiniz hikaye oyunu, her oyuncunun bir kelime ekleyerek ortak bir hikaye oluşturduğu oyundur.

Birinci oyuncu bir kelime söyleyerek oyunu başlatır. Ardından sıra ikinci oyuncuya geçer. İkinci oyuncu da söylenen ilk kelimeyi tekrarlar ve ardından kendisi de yeni bir kelime söyler. Oyun bu şekilde oyuncuların sırayla önceden söylenen tüm kelimeleri söylemesi ve ardından bir yeni kelime eklemesiyle devam eder. Ortak bir hikaye oluşturduğumuz bu oyun oyunculardan biri kelimeleri unutuncaya kadar devam eder. Bir örnek vermemiz gerekirse;

Oyuncu 1: Ben…

Oyuncu 2: Ben bugün…

Oyuncu 3: Ben bugün sinemaya gittim…

Bu oyun çocukların zeka gelişimine katkı sağlarken aynı zamanda yaratıcılığının gelişmesini de destekleyecektir.

Yapboz

Çocuğunuzun yaşına uygun olarak seçtiğiniz yapbozlarla keyifli anlar geçirmesini sağlayabilirsiniz. Yapboz oyunu çocuğunuzun motor becerilerini geliştirir, parça bütün arasında ilişki kurmasını sağlar, akıl yürütme ve odaklanma becerisini geliştirir. Aynı zamanda çocuğunuzun uzun süre yapbozu çözmeye vakit ayırması konsantrasyonuna da büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.

Günlük aktivitelerin içine ekleyeceğiniz minik sorular ve oyunlarla sıradan aktiviteleri de çocuklar için eğlenceli öğrenme deneyimlerine dönüştürebilirsiniz. Mesela arabayla giderken “yeşil renkli bir nesneyi ilk bulan kazanır.” veya markette “10 liraya neler alabiliriz?” gibi küçük küçük oyunlar oynayarak çocuğunuzun zeka gelişimini destekleyebilirsiniz. Bu sayede birlikte yaptığınız aktivitelerde çocuğunuzla hem eğlenebilir hem de onun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemek için oyun en güzel araç. Ama bunlardan da önemlisi fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak; ona daima desteklendiğini hissettirdiğimiz sevgi ve şefkat dolu bir yaşam alanı sunabilmek.

İrem Coşkun

Matematik Öğretmeni